Sunday, August 28, 2011

Nykyaikainen huvila on täysinvarusteltu kakkosasunto

Nykyään suuri osa kesäasunnoista on sähköistetty, olipa kyse sitten vaatimattomasta kesämökistä tai täysinvarustellusta huvilasta. Nykysuomalainen ei näet halua luopua moderneista mukavuuksista edes kesäasunnollaan.

Vaatimattomallakin kesämökillä sähkölle on paljon käyttöä: valaistus, keittiö, televisio ja radio ovat nykyään kesämökin vakiovarustelua. Vähäiseen sähköntarpeeseen saattaa riittää oma pieni tuulivoimala, mutta useimmiten sähköistäminen on järkevintä ratkaista yleisen sähköverkon avulla.

Kesäasunnon sähköistämiseen liittyy aivan samoja turvallisuusnäkökulmia kuin kaupungissakin. Näihin voit tutustua esimerkiksi Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen verkkosivuilla. Tutustu esimerkiksi sivuun Sähkö kesämökillä, niin saat rautaisannoksen perustietoa aiheesta.

Kakkosasunnolla tarpeet ovat perinteistä mökkiä suuremmat. Yhä useammat tarvitsevat myös kesäasunnolleen toimivat tietoverkkoyhteydet -- etätyö on arkea monille suomalaisille. Silloinkin kun yhteyksiä ei tarvita työntekoon, monet haluavat seurata ajankohtaisia tapahtumia ja viihdesivustoja verkossa.

Haja-asutusalueen sähköasennukset vaativat luonnollisesti yhtä suurta ammattitaitoa kuin kaupunkiasunnon sähkötyötkin. Sen vuoksi myös kesäasunnon remontoijan on ehdottomasti syytä antaa sähkötyöt asiansa osaavan sähköliikkeen hoidettavaksi.

Ekologisen kesäasumisen kannattajat eivät ehkä halua liittää kesämökkiään sähkoverkkoon -- vaikka tarjolla nykyään on myös vihreää sähköä sisältäviä sähkösopimuksia. Tällöin kesäasukkaalla on oikeastaan kaksi vastuullista vaihtoehtoa: hän voi luopua asunnon sähköistämisestä kokonaan tai hän voi tuottaa asunnolla tarvitsemansa sähkön itse.

Oma sähköntuotanto ei välttämättä ole erityisen kustannustehokas tai ekologinen ratkaisu. Toisinaan se on kuitenkin ainoa mahdollisuus, jos kesäasunto sijaitsee saaressa kaukana rakennetusta sähköverkosta. Silloin pieni tuulivoimala mahdollisesti aurinkopaneleilla täydennettynä saattaa olla aina toimiva ratkaisu.

No comments:

Post a Comment