Saturday, August 27, 2011

Ekologisuus nousee 2000-luvulla myös huvila-asumisessa

Viimeisten kymmenen vuoden aikana huvila-asumisessa on kiinnitetty huomiota pelkän asumismukavuuden ohella ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen. Merkittäviä muutoksia huvilarakentamiseen on syntynyt ympäristönsuojelulain muutoksista.

Jätevesien puhdistukseen liittyvä ympäristönsuojelulain muutos astui voimaan 9.3. 2011. Viikkoa myöhemmin voimaan tuli myös uusi hajajätevesiasutukset. Haja-asutuksen jätevesisäädökset täyttävät nyt Itämeren suojelukomission suositukset.

Kuitenkin jäteveden käsittelyvaatimuksia lievennettiin edellisiin säädöksiin verrattuna. Uusien säädösten mukaan aiempaa matala puhdistustaso on lähtökohtana, mutta kunta voi edellyttää tietyillä alueilla tiukempaa puhdistustasoa.

Uusissa määräyksissä pyrittiin myös kohtuullistamaan paljon kritisoituja määräyksiä. Siten lain vaatimuksista vapautettiin kiinteistöllä vakituisesti asuvat omistajat, jotka olivat täyttäneet 68 vuotta lain astuessa voimaan. Lisäksi säädöksissä täsmennettiin sosiaalisia perusteita, joiden nojalla kunnalta voi hakea viiden vuoden mittaista vapautusta säädösten noudattamiselle.

Jätevesijärjestelmän uusimisen yhteydessä on haja-asutusalueilla hyvä selvittää, voisiko kiinteistön liittää kunnolliseen viemäriverkostoon. Jos tämä ei onnistu, saattaa olla järkevää rakentaa yhteinen viemäröinti tai jätevesien puhdistusjärjestelmä alueen naapureiden kanssa.

Ratkaisusta riippumatta sinun on syytä käyttää pätevää suunnittelijaa järjestelmän rakentamiseen. Tämä koskee myös tilannetta, jossa päädyt omaan kiinteistökohtaiseen ratkaisuun. Erityisesti silloin kannattaa sopimuskumppaniksi hankkia asiantunteva putkiliike, joka hallitsee sekä suunnittelu- että rakennusprosessin.

Huvilan omistajana sinun on syytä kuitenkin pitää langat käsissäsi. Niin varmistat, että kaikki sujuu

  • määräysten mukaan

  • mahdollisimman edullisesti.



Runsaasti hyviä ohjeita löydät esimerkiksi www.ympäristo.fi-palvelusta. Tutustu aluksi vaikkapa sivuun "Miten edetä jätevesijärjestelmän uusimisessa", niin olet varsin vahvalla pohjalla rakennusprojektissasi.

No comments:

Post a Comment