Saturday, July 23, 2011

Kesämökit muuttuvat kakkosasunnoiksi: 1980- ja 1990-luku

Vähitellen Suomen vaurastuessa suomalaisten vaatimustaso kasvoi. Kesämökki ei enää saanut olla primitiivinen, sähkötön asunto. Vielä 1980-luvulla kesäasunnolta ei tietysti vaadittu yhtä paljon kuin nykyään. Kuitenkin useimmat halusivat kesäasuntoonsa sähköistyksen.

Tekniikka edistyy ja vaatimustaso kasvaa
Sähköt olivat tarpeen, koska suomalaiset olivat tottuneet juomaan suodatinkahvia ja katsomaan televisiosta uutiset ja viihdesarjat. Näistä ei voitu luopua edes kesämökillä.

Sähköistyksen myötä kesäasuntoja alettiin pitää talvellakin lämpimänä. Säästäväiset suomalaiset eivät tietenkään pitäneet ympäri vuoden kesämökkejä asuinlämpöisenä, mutta 5-10 asteen talvilämpö piti kuitenkin pakkasen pois sisätiloista. Peruslämmön ansiosta mökki saatiin nopeasti asuinlämpöön vaikkapa hiihtolomaa tai normaalia viikonlopun viettoa varten.

Vielä 1990-luvulla tietokoneet eivät olleet valloittaneet suomalaisten koteja yhtä suuressa määrin kuin nykyään. Internet oli vain harvojen käytössä, eikä etätyötä tehty nykyisessä määrin. Sen vuoksi ei mökkejäkään vielä liitetty verkkoon.

Hirsimökit korvataan modernilla arkkitehtuurilla

Näihin aikoihin varakkaammat suomalaiset halusivat tietysti jo näyttää varakkuuttaan myös kesäasunnolla. Niinpä monet rakensivat kesämökkinsä perinteisen hirsilinnan sijaan nykyarkkitehtuurin vaatimusten mukaisesti. Siten lauta korvasi hirren -- eikä ihme, olihan hirsirakentaminen maalaismaista ja moukkamaista arkkitehtuuria. Lauta oli modernia, selkeää ja suoraa.

No comments:

Post a Comment